Șoferii de autocamionete, mașini de mare tonaj, camionete și autoturisme au aproape 55.000 de contracte de muncă în București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Constanța, în timp ce asistenții medicali generaliști însumează peste 28.000 de contracte de muncă, iar vânzătorii, peste 20.000, conform codului CAEN principal înregistrat la Oficiul Național al Registrului Comerțului, potrivit studiului privind analiza forței de muncă la nivelul regiunilor de dezvoltare ale României, aferent anului 2015, realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM).
Prima ocupație din Iași cu cele mai multe contracte de muncă este cea de asistent medical generalist, cu aproape 5.300 de contracte de muncă, urmată de cea de vânzător, cu peste 4.000 contracte de muncă. Șoferul de autocamion sau de mașină de mare tonaj (2.678 contracte de muncă) completează podiumul. Mențiunile clasamentului revin muncitorilor necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.572 de contracte de muncă) și profesorilor din învățământul gimnazial (2.483).
În Iași activează mai mulți operatori de mașini unelte cu comandă numerică, respectiv 17,55% din totalul populației la nivel național. Mai mult, Iași este orașul cu cei mai mulți profesori din învățământul gimnazial și preoți din România.
În Constanța, vânzătorii ocupă prima poziție în topul ocupațiilor cu cele mai multe contracte de muncă (6.019), pe poziția a doua clasându-se agenții de securitate (4.669), urmați, precum se întâmplă la Iași, doar că cu mai multe contracte de muncă, de șoferii de autocamion sau de mașină de mare tonaj (3.963). Următoarele locuri revin șoferilor de autoturisme și camionete (3.372 contracte de muncă) și lucrătorilor comerciali (2.841 contracte de muncă).
Având în vedere principala industrie angajatoare la nivel de județ, respectiv construcția de nave și structuri plutitoare, Constanța este județul cu cei mai mulți lăcătuși de construcții metalice și navale, electricieni de întreținere și reparații, marinari, piloți navali și ofițeri mecanici maritimi.
Totodată, ca urmare a dezvoltării industriei turismului, în județul Constanța se înregistrează cel mai mare număr de cameriste de hotel și îngrijitori de spații hoteliere din țară.
Mai mult, Constanța este județul cu cel mai mare număr de profesori în învățământul primar, tractoriști sau ingineri de centrale nuclearoelectrice.
În Timiș, cele mai multe contracte de muncă le au șoferii de autocamion sau de mașină de mare tonaj (6.736 contracte de muncă). Precum Iași, vânzătorii ocupă și în acest județ a doua poziție (5.950 contracte de muncă). Muncitorii necalificați la asamblarea și montarea pieselor (5.634) și cei din industria confecțiilor (5.349) se regăsesc pe lista ocupațiilor cu cele mai multe contracte de muncă. A cincea poziție o ocupă operatorii la mașini unelte automate și semiautomate (4.097), care reprezintă cel mai mare număr de contracte la nivel național (23,78% din totalul de 17.229).
Timiș este județul cu cei mai mulți confecționeri articole din piele și înlocuitori (11,48% din 10.643 de contracte de muncă), electricieni pentru echipamentele electrice și energetice din România.
Județul Cluj detronează Timișul ca număr de contracte de muncă ale șoferilor de autocamion sau de mașină de mare tonaj, aproape 10.000. Programatorii și vânzătorii ocupă următoarele pozițiile în clasament, cu peste 4.900 de contracte, urmați de muncitorii necalificați în industria confecțiilor (3.799), asistenți medicali generaliști (3.783), cu peste 1.000 de angajați mai puțin decât în Iași. Clujul are cei mai mulți șefi de tren și ingineri de cercetare în echipamente de proces din România.
Ocupația de lucrător comercial înregistrează cele mai multe contracte de muncă în București, peste 47.000, reprezentând aproape 60% din totalul din țară. Agenții de securitate au peste 37.300 de contracte, peste 40% din totalul din țară. Șoferii de autoturisme și camionete adună aproape 22.000, ceea ce înseamnă aproape 43%. Casierii din capitală reprezintă aproape 44% din totalul din țară, cu peste 20.000 de contracte, iar asistenții medicali generaliști completează clasamentul, cu aproape 19.000 de contracte, adică 18,44% din totalul țării.